facebook
instagram
contact

LIMINAL SPACE

Eπιπλα και Εγκαταστάσεις Πολυχώρου Παραστατικών Τεχνών

ΕΤΟΣ2021

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑΑθήνα

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Liminal

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Βιομηχανικός Σχεδιασμός, Κατασκευή: Ludd

TAGS
#έπιπλο #εσωτερικόςχώρος

Η Liminal μας ανέθεσε να επιμεληθούμε διάφορες προσθήκες στον πολυχώρο της ομάδας στην πλατεία Θεάτρου στα πλαίσια μιας ήπιας ανακαίνισης. Αυτές περιλαμβάνουν διάφορα βοηθητικά έπιπλα και ειδικές κατασκευές όπως: ντουλάπια και ράφια μπάνιου, πάγκους και αποθηκευτικούς χώρους αποδυτηρίου, ένα ειδικό σύνθετο στην κεντρική αίθουσα, ένα συρόμενο διαχωριστικό στο πατάρι του χώρου, μια τροχήλατη κατασκευή για μεταφορά και αποθήκευση καθισμάτων κ.α. 

Προσπαθώντας να εξοικονομήσουμε πόρους, στις κατασκευές μας χρησιμοποιήσαμε ως επί το πλείστον νοβοπάν επενδεδυμένο με μελαμίνη, το οποίο συνδυάσαμε με διάφορα χαλύβδινα στοιχεία, αλλά και επιφάνειες κόντρα πλακέ. Επιχειρώντας να ακολουθήσουμε μια λιτή και ταυτόχρονα κομψή σχεδιαστική γλώσσα, εφηύραμε διάφορες κατασκευαστικές λεπτομέρειες που προσέδωσαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε μια κατά τα άλλα λιτή κατασκευαστική λογική. 

Ο εξοπλισμός αποδυτηρίου εγκαταστάθηκε στο πατάρι για να φιλοξενήσει τον χώρο όπου οι συμμετέχοντες στα διάφορα εκπαιδευτικά εργαστήρια της ομάδας αλλάζουν ρούχα και αποθηκεύουν προσωρινά τα προσωπικά τους αντικείμενα. Εκατέρωθεν του χώρου διαμορφώθηκαν δύο πάγκοι οι οποίοι λειτουργούν ως καθίσματα και ταυτόχρονα περιλαμβάνουν από κάτω αποθηκευτικό χώρο για παπούτσια, τσάντες κ.α. Στον τοίχο πάνω από τον έναν πάγκο αναρτήθηκε ραφιέρα για συνοδευτικά αντικείμενα και αξεσουάρ, ενώ στο πλάι της σύνθεσης τοποθετήθηκε ένας συμπληρωματικός αποθηκευτικός χώρος με ντουλάπια για τον βοηθητικό εξοπλισμό των μαθημάτων που διοργανώνει η ομάδα. 

Η βασική δομή των κατασκευών είναι φτιαγμένη από νοβοπάν επενδεδυμένο με μελαμίνη υπόλευκου χρώματος το οποίο στην αντίθεσή του με το σκούρο χρώμα των τοίχων προσδίδει στις κατασκευές ένα ελαφρύ βιομηχανικό στυλ. Οι τελικές επιφάνειες των πάγκων αλλά και μερικά από τα πορτάκια των ντουλαπιών είναι φτιαγμένα από κόντρα πλακέ πεύκο, το οποίο προσδίδει μια πιο θερμή υφή στις κατασκευές ενώ το σόκορο των κόντρα πλακέ είναι επενδεδυμένο με σκούρη μπλε ταινία PVC για να εντείνει οπτικά το περίγραμμα των αντικειμένων. 

Περίπου η ίδια σχεδιαστική αλλά και κατασκευαστική λογική ακολουθήθηκε και για την αυτόνομη ντουλαπιέρα/ραφιέρα της κεντρικής αίθουσας το οποίο φιλοξενεί τον εξοπλισμό του ηχοσυστήματος αλλά και άλλον βοηθητικό εξοπλισμό για τις ανάγκες των εκδηλώσεων της ομάδας. Η εξοπλισμός αυτός επεκτείνει τον ωφέλιμο χώρο αποθήκευσης, καθώς ενσωματώνεται σε μια παράταιρη εσοχή του υφιστάμενου χώρου και εκμεταλλεύεται στο έπακρο τις δυνατότητές του.

Ο εξοπλισμός στηρίζεται σε μεταλλικό σκελετό από χαλύβδινες κοιλοδοκούς, διατομής 30mm x 30mm συνδεδεμένες μεταξύ τους με εμφανή τρόπο. Οι λεπτές γραμμές του μεταλλικού σκελετού σε συνδυασμό με τον χρωματισμό του, συγχέονται με το σκουρόχρωμο φόντο και με αυτόν τον τρόπο προσδίδουν στους βασικούς όγκους της κατασκευής μια αίσθηση αιώρησης. Οι όγκοι αυτοί προσφέρουν για χρήση τόσο το εσωτερικό τους όσο και την άνω επιφάνειά τους, λειτουργώντας ως ντουλάπια και ταυτόχρονα ως ράφια. 

Επιπλέον, δημιουργήθηκε τροχήλατος εξοπλισμός με σκοπό να εξυπηρετήσει στην γρήγορη μεταφορά και έξυπνη αποθήκευση των καθισμάτων του χώρου. Πρόκειται για μια κινητή κατασκευή, διαστάσεων 1m(Μ) x 0,6m(Π) x 1m(Υ), που κατασκευάστηκε από χαλύβδινες κοιλοδοκούς και μια επιφάνεια κόντρα πλακέ, η οποία χωράει περίπου 15 αναδιπλούμενες καρέκλες. Η κατασκευή επιτρέπει την ανάρτηση καθισμάτων από την μία πλευρά ενώ από την άλλη, προσφέρει χειρολαβές για την εύκολη μεταφορά της. 

Τέλος, δημιουργήθηκε συρόμενο διαχωριστικό χώρισμα για τους χώρους του παταριού. Αυτό έχει γενικές διαστάσεις 215cm (Y) x 185cm (Π). Κατασκευάστηκε από στραντζαριστά 60mm x 30mm για το εξωτερικό πλαίσιο και 40mmx40mm για τα ενδιάμεσα χωρίσματα. Ο μεταλλικός σκελετός βάφτηκε ηλεκτροστατικά και επενδύθηκε με κυψελωτό πολυκαρβονικό που επιτρέπει την διάχυση φυσικού φωτός από τον ένα χώρο στον άλλο, ενώ ταυτόχρονα αποτρέπει την ορατότητα.