facebook
instagram
contact

FORENSIC ARCHITECTURE

Case study: 77Sqm_9.26min

ΕΤΟΣ2018

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑLudd Lab

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Forensic Architecture, AKEA

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Οργάνωση Εκδήλωσης: ΑΚΕΑ, Forensic Architecture

Παραγωγή Εκδήλωσης: ΑΚΕΑ, Ludd

Ομιλητές: Στέφανος Λεβίδης (Forensic Architecture), Νιόβη Ζαραμπούκα – Χατζημάνου (ΑΚΕΑ)

TAGS
#forensicarchitecture #εκδήλωση

Φιλοξενήσαμε στον χώρο μας την εκδήλωση που διοργάνωσε η ΑΚΕΑ για συζήτηση και παρουσίαση της δουλειάς της ανεξάρτητης ερευνητικής ομάδας Forensic Architecture του Πανεπιστημίου του Λονδίνου Goldsmiths. Στα πλαίσια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε η μελέτη περίπτωσης 7SQM_9: 26MIN. Πρόκειται για την διερεύνηση που πραγματοποίησαν οι Forensic Architecture της κατάθεσης του Andreas Temme σε σχέση με τη δολοφονία του Halit Yozgat στο Κάσελ. 

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=zWZHDLVTz38&ab_channel=ForensicArchitecture

Οι Forensic Architecture (FA) είναι ανεξάρτητη ερευνητική ομάδα με έδρα το Πανεπιστήμιο Goldsmiths του Λονδίνου. Αντικείμενο της δουλειάς των FA είναι η διερεύνηση με αρχιτεκτονικά και αναπαραστατικά μέσα πολιτικών και περιβαλλοντικών εγκλημάτων και ζητημάτων παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι έρευνές τους έχουν σαν στόχο την προστασία κοινοτήτων που βρίσκονται σε ζώνες πολεμικών συγκρούσεων ή αποτελούν θύματα κρατικής βίας ή έλλειψης προστασίας και θύματα παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι σύγχρονες συγκρούσεις λαμβάνουν χώρα ολοένα και περισσότερο εντός αστικών περιοχών, καθιστώντας τις γειτονιές κοινό στόχο. Αυτά τα αστικά πεδία μάχης, αποτελούν ταυτόχρονα και περιβάλλοντα παραγωγής σημαντικής ποσότητας δεδομένων, καθώς πολλές περιπτώσεις εγκλημάτων πολέμου και παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εντός των πόλεων καταγράφονται συχνά από κάμερες. Η ανάλυση τέτοιων περιστατικών σε αστικά περιβάλλοντα απαιτεί τη μοντελοποίηση δυναμικών γεωγραφιών που ξεδιπλώνονται στο χώρο και το χρόνο, δημιουργώντας πλοηγήσιμα τρισδιάστατα μοντέλα των περιοχών που λαμβάνουν χώρα συγκρούσεις, μαζί με διαδραστικές αναπαραστάσεις και χαρτογραφήσεις σε αστική ή αρχιτεκτονική κλίμακα. Αυτές οι τεχνικές επιτρέπουν στην αρχιτεκτονική να παρουσιάζει πληροφορίες με πειστικό, ακριβή και προσβάσιμο τρόπο – ποιότητες που είναι κρίσιμες για την επιδίωξη απόδοσης δικαιοσύνης και λογοδοσίας. 

Οι FA χρησιμοποιούν στις έρευνές τους: τεχνολογίες αιχμής στη χωρική και αρχιτεκτονική ανάλυση, τη διερεύνηση ανοιχτού κώδικα, την ψηφιακή μοντελοποίηση και τις τεχνολογίες εικονικής πραγματικότητας, καθώς και την έρευνα τεκμηρίωσης, τις συνεντεύξεις και την ακαδημαϊκή συνεργασία. Τα ευρήματα από τις έρευνές τους έχουν τη μορφή μοντέλων, σχεδίων, χαρτών, διαδραστικού διαδικτυακού χαρτογραφικού υλικού, ταινιών και animation. Έχουν παρουσιαστεί σε εθνικές και διεθνείς δικαστικές αίθουσες, κοινοβουλευτικές έρευνες και εκθέσεις σε ορισμένα από τα κορυφαία πολιτιστικά ιδρύματα του κόσμου και σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, καθώς και σε δικαστήρια πολιτών και κοινοτικές συνελεύσεις.