facebook
instagram
contact

BIN LUDDEN

Κάδος Ανακύκλωσης από Χαρτόνι

ΕΤΟΣ2019

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑΑθήνα

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Birdland

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Βιομηχανικός Σχεδιασμός, Κατασκευή: Ludd

TAGS
#ανοιχτόςσχεδιασμός #αντικειμενο #βιωσιμότητα #ψηφιακήκατασκευή

Έναυσμα για την ανάπτυξη των κάδων αποτέλεσε το έργο “Η Δεύτερη Ζωή μιας Αφίσας”, μία πρωτοβουλία της Birdland Promo & Communications σε συνεργασία με την ομάδα μας, το Dock τη 4share και το Rokani. Στόχος του έργου ήταν η μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης που προκαλούν τα απόβλητα της επαγγελματικής αφισοκόλλησης, καθώς και η συμβολή στην προστασία του περιβάλλοντος μέσω της παρακίνησης για ανακύκλωση χαρτιού. Το έργο έτρεξε πιλοτικά με την τοποθέτηση κάδων σε περίπου 20 χώρους πολιτισμού και ψυχαγωγίας. 

Κεντρικός σχεδιαστικός μας στόχος ήταν το αντικείμενο να προβάλει τις αξίες του έργου της Birdland καλλιεργώντας μια κουλτούρα περιβαλλοντικής ευθύνης στο κοινό. Για το λόγο αυτό θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα αντικείμενο με δυναμική μορφή, κατασκευασμένο από φθηνά και βιώσιμα υλικά που θα επέτρεπαν την παραγωγή και συναρμολόγησή του σε ένα μικρό αριθμό τεμαχίων.

Επιλέξαμε συνειδητά να χρησιμοποιήσουμε φύλλα ανακυκλωμένου χαρτονιού ως ένα πρωτογενές υλικό που ενσωματώνει το ήθος της βιωσιμότητας και κυκλικότητας. Μειώνει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του έργου, ενώ ταυτόχρονα τονίζει τους στόχους της ανακύκλωσης με οπτικό και αυθεντικό τρόπο, παρουσιάζοντας ένα απτό παράδειγμα επαναπροσδιορισμού καθημερινών αντικειμένων. Κάθε κάδος με ύψος 1.10cm παράγεται από 6 φύλλα ανακυκλωμένου χαρτονιού διαστάσεων 120cm x 70cm με τη μέθοδο κοπής με laser. 

Το αντικείμενο υιοθετεί μια φορμαλιστική δομή που μοιάζει με την παραδοσιακή ασιατική τεχνική διπλώματος χαρτιού origami. Η φόρμα του ξεκινά από τη βάση με ένα εξαγωνικό σχήμα που εκτυλίσσεται κωνικά προς τα πάνω σε μία τριγωνική κορυφή. Η σταδιακή αυτή μετάβαση επιτρέπει την επέκταση της χωρητικότητας χωρίς συμβιβασμούς στη δομική ακεραιότητα, ενώ η αλλαγή σχήματος προσδίδει το στοιχείο της μεταμόρφωσης, αντικατοπτρίζοντας την ουσία της ίδιας της ανακύκλωσης – ως μια διαδικασία εξέλιξης και ανάπτυξης. Η τριγωνική κορυφή ως σημείο διάδρασης με τον χρήστη, βοηθά στην αποτελεσματική πρόσβαση από διάφορες γωνίες και  δίνει την δυνατότητα ακτινικής ή σε σειρά διάταξης περισσότερων κάδων διευκολύνοντας τον διαχωρισμό διαφορετικών ανακυκλώσιμων υλικών.

Κάθε κάδος μπορεί να εξατομικευτεί εύκολα:

  • αλλάζοντας τις διαστάσεις του,
  • με ψηφιακές εκτυπώσεις ή βαφή πάνω στο χαρτόνι,
  • με την χρήση ειδικά διαμορφωμένων θηκών για πλακάτ που βρίσκονται σε κάθε μία από τις 3 μεγάλες πλαινές επιφάνειες,
  • με την επεξεργασία των σχεδίων κοπής για την προσαρμογή προσωποποιημένων σχημάτων ή γραμμάτων στις επιφάνειες.

Μέχρι σήμερα το αντικείμενο έχει κατασκευαστεί και χρησιμοποιηθεί σε πολλές διαφορετικές περιστάσεις, κάθε φορά με προσωποποιημένο τρόπο για την προώθηση διαφορετικών μηνυμάτων και των οπτικών ταυτοτήτων του εκάστοτε έργου. Τα σχέδια του είναι διαθέσιμα με άδειες Creative Commons (Αttribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International) για την ελεύθερη δημιουργία και αναπροσαρμογή του αντικειμένου για προσωπική χρήση με αναφορά στους δημιουργούς.