facebook
instagram
contact

CUBISTIC BRONZE

Πάγκος Μπαρ για γραφεία στην Στοκχόλμη

ΕΤΟΣ2020

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑΑθήνα – Στοκχόλμη

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Julian Komosa, HOW Arkitekter

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Παραγωγή, Βιομηχανικός Σχεδιασμός: Julian Komosa

Kατασκευαστική Μελέτη, Κατασκευή: Ludd

Βαφή: Πυρογένεσις

TAGS
#εγκατάσταση #ψηφιακήκατασκευή

Για τις ανάγκες του χώρου αναψυχής στα γραφεία εταιρείας στην Στοκχόλμη μάς ανατέθηκε η κατασκευή μιας γλυπτικής εγκατάστασης που λειτουργεί ως μπουφές-bar. Η εγκατάσταση αποτελείται συνολικά από 11 κομμάτια: 8 κάθετους κυβιστικούς όγκους που ορίζουν την πρόσοψη και 3 οριζόντιους επίπεδους όγκους που διαμορφώνουν την χρηστική επιφάνεια του πάγκου. Επιπρόσθετα, 6 ρυθμιζόμενα πόδια υποστηρίζουν την κατασκευή στην εσωτερική πίσω πλευρά. Το μήκος της εγκατάστασης είναι 6m ενώ το βάθος της κυμαίνεται από 1m έως και 1.7m.

Απώτερος στόχος ήταν η διαμόρφωση μιας ακανόνιστης γλυπτικής φόρμας στους τελικούς όγκους, έτσι ώστε η επιφάνειά τους να προσδίδει μία αίσθηση πλαστικότητας και ποιότητας μετάλλου αντίστοιχης με παλαιάς, φθαρμένης μεταλλικής επιφάνειας από λαμαρίνα χαλκού, με βαθουλώματα, εκδορές και οξειδώσεις. Για να το πετύχουμε αυτό ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα το κόστος της κατασκευής, αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε ένα φθηνό, ανθεκτικό και εύπλαστο υλικό -κόντρα πλακέ σημύδας- στο οποίο θα γινόταν μια τελική επίστρωση βαφής και ψήσιμο με τη μορφή thermal spray με ρινίσματα χαλκού.

Αναπτύξαμε τα κατασκευαστικά σχέδια “νευρώνοντας” επαρκώς κάθε όγκο της σύνθεσης για την απόκτηση ακαμψίας και επιπλέον επιμεληθήκαμε τον τρόπο συναρμολόγησής της. Κατά την διαδικασία αυτή, λάβαμε υπόψη μας τα απαραίτητα τεχνικά χαρακτηριστικά της κατασκευής: την υποστήριξη των ευάλωτων σημείων της δομής, τη δυνατότητα αλφαδιάσματος για τη δημιουργία ομοιόμορφων επιφανειών, την παροχή σταθερότητας και την πρόληψη έναντι ταλαντώσεων. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και το γεγονός ότι η υποδομή θα έπρεπε να μεταφερθεί και να εγκατασταθεί από άλλο συνεργείο στη Στοκχόλμη.

Στη συνέχεια, δημιουργήσαμε τα σχέδια κοπής με ονομαστικές λίστες τεμαχίων και περάσαμε στο κομμάτι της παραγωγής. Όλα τα τεμάχια κόπηκαν στο CNC Router και συναρμολογήθηκαν μεταξύ τους για να διαμορφώσουν τους δομικούς όγκους της σύνθεσης. Κάθε αρμός, εσωτερική ακμή και σημείο σύνδεσης καλύφθηκε με σιδηρόστοκο και αντίστροφα εξομαλυνθηκαν οι εξωτερικές ακμές έτσι ώστε να ενταθεί η πλαστικότητα της κατασκευής. Με τη χρήση διαφόρων ηλεκτρικών εργαλείων και εργαλείων χειρός δημιουργήθηκαν ήπια βαθουλώματα, αλλά και πιο βίαιες μικρο-αμυχές στις επιφάνειες. Έπειτα έγινε η τελική λείανση σε όλες τις επιφάνειες προκειμένου να αποκτήσουν ενιαία υφή και να είναι έτοιμες για την τελική επίστρωση. 

Για την βαφή οι όγκοι στάλθηκαν σε εξειδικευμένο εργαστήριο, ενώ στην συνέχεια μέσω χημικών παρεμβάσεων δημιουργήθηκαν τεχνητές οξυδώσεις. Τέλος έγιναν επιλεκτικά περαιτέρω λειάνσεις για να δημιουργηθούν σημεία πιο ματ ή πιο γυαλιστερά.