Το CLOUDS είναι ένα έργο συμμετοχικού σχεδιασμού που επιδιώκει την από κοινού δημιουργία και τον διαμοιρασμό των κατάλληλων υποδομών για την κινητοποίηση νέων ιδεών και δράσεων στον δημόσιο χώρο. Υποστηρίζει τοπικές κοινότητες, ανεξάρτητες πρωτοβουλίες κατοίκων, άτυπες ομάδες πολιτών, εγχειρήματα και οργανισμούς επεκτείνοντας τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους και κατά συνέπεια το πεδίο δράσης και τη σφαίρα επιρροής τους.
Άτομα και ομάδες της κοινωνίας των πολιτών συνεργάστηκαν υπό την καθοδήγηση του εργαστηρίου LUDD για τη δημιουργία ενός αρθρωτού συστήματος ανοιχτής αρχιτεκτονικής το οποίο διαμορφώνει pop-up δομές που εξυπηρετούν κοινωνικές και πολιτιστικές δράσεις στο αστικό τοπίο. Η πολυμορφική δομή του CLOUDS επιτρέπει τη διαμόρφωση πολλαπλών χωρικών διατάξεων που λειτουργούν ως τόπος συνάντησης, σημείο πληροφόρησης καθώς και ως εφαλτήριο για εκδηλώσεις, όπως εκθέσεις, προβολές, εργαστήρια, παραστάσεις, φεστιβάλ κ.α. Το CLOUDS δημιουργεί έναν χώρο συλλογικής ζύμωσης και ενεργεί ως παρέμβαση που επανεξετάζει την έννοια του δημόσιου χώρου, ενισχύοντας την ικανότητα των πολιτών για αυτοοργάνωση και καλλιεργώντας την αίσθηση του ανήκειν στη πόλη.
Μέσω της συμμετοχικής μεθοδολογίας ανάπτυξης της υποδομής, διερευνήθηκαν τρόποι με τους οποίους ο ανοιχτός σχεδιασμός μπορεί να επηρεάσει άμεσα την τρέχουσα δημιουργική δραστηριότητα και να αντιμετωπίσει εύστοχα τις πραγματικές ανάγκες και επιθυμίες των τοπικών κοινοτήτων. Προσομοιώνοντας διαδικασίες που προκύπτουν από την κοινότητα ανοιχτού κώδικα, οι διάφορες πιθανές λύσεις αναπτύχθηκαν ταυτόχρονα κι ελεύθερα δημιουργώντας πολλαπλές εκδοχές του ίδιου αντικειμένου, καθώς και πρόσθετα εξαρτήματα. Η υποδομή δε σχεδιάστηκε ως “τέλειο” τεχνικό σύστημα που εφαρμόζεται στον δημόσιο χώρο, αλλά ως πειραματικό – ανοιχτό αντικείμενο που αναδύεται από τα κάτω και διατηρεί μόνιμα την ιδιότητά του ως πρωτότυπο. Με αυτό το τρόπο οι κοινωνικές και υλικές συνιστώσες κατά την εφαρμογή του αναδιαρθώνουν αμοιβαία η μία την άλλη.
Το σύστημα CLOUDS ακολουθεί μια εξαιρετικά απλή λογική. Αποτελείται από δομικές μονάδες που αναπτύσσονται στη βάση ενός σχεδιαστικού κανάβου. Οι μονάδες συναρμολογούνται και συνδέονται μεταξύ τους με απλές τεχνικές και συμβατικά εργαλεία χειρός. Οι διατάξεις που δημιουργούνται οδηγούν σε πολλαπλές λειτουργικές φόρμες όπως κιόσκια, εκθεσιακά ή ενημερωτικά σταντ, πάγκους εργασίας ή εκπαίδευσης, βιβλιοθήκες, καθιστικά, πίνακες ανάρτησης ή γραφής, σκηνικά και παιχνίδια. Πρόσθετα εξαρτήματα ή επιφάνειες σε διαφορετικά μεγέθη και υλικά μπορούν να προσαρτηθούν στην βασική δομή αλλάζοντας τις λειτουργικές και αισθητικές ιδιότητες της εγκατάστασης ανάλογα με τις ανάγκες της εκάστοτε δράσης.
Ως ανοιχτό αντικείμενο το CLOUDS επιδέχεται τροποποιήσεις ή και επεκτάσεις της χρήσης του, προσβλέποντας στον πολλαπλασιασμό και όχι στον ορισμό του. Χρήστες και δημιουργοί έχουν τη δυνατότητα να αναπαράγουν το σύστημα ή και να αναπτύξουν τα δικά τους εργαλεία χρησιμοποιώντας υλικά της επιλογής τους από τους τοπικούς προμηθευτές. Τα σχέδια, οι τεχνικές πληροφορίες και οι οδηγίες χρήσης του διατίθενται ελεύθερα με άδειες Creative Commons, με σκοπό το διαμοιρασμό της γνώσης, την ελεύθερη αντιγραφή, μετασχηματισμό και περαιτέρω ανάπτυξη του συστήματος.
Τα αρχεία είναι διαθέσιμα εδώ!
Το εγχείρημα έχει αγκαλιαστεί από διάφορες δημιουργικές ομάδες της πόλης που προέρχονται από διάφορα πεδία, όπως είναι τα αστικά κοινά, η κοινωνική καινοτομία, η ανθρωπολογία, η αρχιτεκτονική, οι παραστατικές τέχνες κ.α. και είτε συμμετείχαν εξαρχής στην διαδικασία ανάπτυξης της υποδομής είτε ενεπλάκησαν στην πορεία. Το σύστημα Clouds έχει ταξιδέψει σε διάφορα μέρη της Ελλάδας υποστηρίζοντας μια πληθώρα δράσεων – από εκπαιδευτικά, καλλιτεχνικά και άλλα προγράμματα μέχρι video clip και θεατρικές παραστάσεις.
Σε περίπτωση που σας ενδιαφέρει να χρησιμοποιήσετε το CLOUDS σε κάποιες από τις δράσεις σας ή να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις δυνατότητες που η υποδομή και η ομάδα μας μπορεί να σας προσφέρει, μην διστάσετε να επικοινωνήστε μαζί μας.
Η πρωτοβουλία ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2019, ως πιλοτικό έργο του προγράμματος START – Create Cultural Change, ένα πρόγραμμα του Robert Bosch Stiftung, που υλοποιείται σε συνεργασία με το Goethe Institut Thessaloniki και την Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων και υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.